onsdag 28. oktober 2015

Rødbetesmoothie


Ryktet skal ha det til at rødbeter er prestasjonsforbedrende, og således perfekt føde for den treningsglade. Om det er sant, vet jeg ikke - men det skader jo ikke å prøve. Dagene før jeg skulle til pers i verdens (les: Bergens) hardeste motbakkeløp, ble derfor denne godbiten til. Om det var smoothien som gjorde utslaget eller ikke, ble det hvertfall ny rekord for min del(#snikskryt). Og ikke minst en veldig god og næringsrik drikk, som nå har fått fast plass i smoothierepetoaret. Topp gjerne med litt havregryn eller nøtter/frø - perfekt som for eksempel frokost eller før-trenings mat.



Rødbetesmoothie
2 store glass

1 stor rødbete / 2 små
2 bananer
2 store dadler
1 avokado
100 g frosne blåbær
Melk/vann

Skrell rødbeten(e), og riv dem på et rivjern. Har du en kraftigere blender enn meg, går det sikkert an å bare kutte de i mindre biter også. Ha raspet rødbete, bananer, dadler (husk å fjerne steinen), avokadoen og blåbærene i en blender, og kjør til en jevn blanding. Spe på med melk/vann til ønsket konsistens. Nyt en frisk og litt annerledes smoothie!





torsdag 15. oktober 2015

Blomkålpizza og urteolje




Blomkålpizza har jeg blogget om før, men siden jeg synes det er så genialt, tar jeg en aldri så liten reprise. Oppskriften gjør jo at man kan spise pizza på en helt vanlig hverdag, samtidig som man fyller på grønnsakskvoten sin - og hvem liker vel ikke det? Dessuten har jeg lært meg ett nytt triks siden sist. Hemmeligheten for å få en relativt sprø og fast bunn, er nemlig at man må klemme ut alt vannet i blomkålen før man tilsetter melet (du vil bli overrasket over hvor mye vann som faktisk kommer ut!). Ett annet triks er å lage flere, men mindre bunner. Da kan de forstekes, vendes, og så etterstekes med fyll på. På den måten blir bunnen nesten like crispy som en hvilken som helst pizzabunn.

Men husk: Hverken konsistens eller smak blir helt som den gode, gamle pizzadeigen. Det er altså ikke meningen at blomkålpizzaen skal erstatte den tradisjonelle pizzaen helt - men heller brukes som et alternativ de dagene man vil ha pizza, men fortsatt vil spise relativt sunt. Prøv det - du vil bli overrasket over hvor godt (og enkelt!) det er!

Hva gjelder topping, bruker du selvfølgelig det du har lyst på. Jeg er fan av den enkle, italienske smaken, type pizza margarita eller hvit saus og noe grønnsaker - men jeg er sikker på at det fungerer like godt med den mer norske varianten med kjøttsaus og ost. Og siden pizza er aller best med en dressing ved siden av, slenger jeg med oppskriften på en oljebasert sitron- og basilkumdressing. Enjoy!







Blomkålpizza
4 minipizza / 1 stor (nok til 2 sultne personer)

1 blomkål
2 dl havremel (eller annet mel)
2 egg
1 ss oregano (eller annet krydder)

Rasp hele blomkålhodet (inkludert stilken) på ett rivjern, eller kutt det opp i biter og kjør det i en foodprosessor. Ha blomkålmassen i et rent kjøkkenhåndkle og skvis ut alt vannet du klarer. Når du ikke lenger klarer å presse ut noe vann, blander du massen sammen med mel, egg og krydder. Deretter deler du den opp i fire like store deler, som trykkes/kjevles ut til små, runde minipizzaer. Forstek bunnene midt i ovnen på 200 grader, i cirka 20 minutter - til de har fått en crispy skorpe, og lett kan snus rundt.



Forslag til pizzatopping
- tomatsaus, fersk mozzarella og basilikum
- snøfrisk, mozzarella og brokkoli
- snøfrisk, sopp og revet ost

Bruk den pizzatoppingen du ønsker. Personlig mener jeg at uttrykket "less is more" definitivt gjelder når det kommer itl pizzatopping, og foretrekker enkle og rene smaker. Mitt tips er å heller lage flere forskjellige, dersom du ikke klarer å bestemme deg. Uansett: ta pizzabunnene ut av ovnen, snu dem rundt og smør på saus. Riv over ost og topp tilslutt med grønnsaker og/eller kjøtt. Stek videre til osten er smeltet, ca 10 minutter.




Dressing: Basilikum- og sitronolje

0,5 dl olivenolje
1 neve ferske basilikumblader
1 fedd hvitløk
Saften av 1 sitron
Salt, pepper

Miks alle ingrediense sammen med en morter eller stavmikser. Smak til med ekstra basilikum/sitron/salt&pepper, til du er fornøyd. Kan brukes på pizzaen både før og etter steking. Nam nam!


lørdag 3. oktober 2015

Minipaier m.rødbete, chevre og valnøtter


I går var jeg på tapasaften hos ei god venninne, og som alltid når det kommer til tapas, skulle vi alle ta med en smårett eller to hver. Jeg meldte bud om at jeg tok med pai, og tok en kjapp titt i kjøleskapet for å finne ut hva jeg kunne putte oppi. Valget falt på ett par rødbeter og litt leftover chevre - en kjent og kjær kombinasjon som smaker fantastisk sammen. Sammen med litt spinat, valnøtter og honning utgjør jo dette en fantastisk salat - så hvorfor ikke putte det i en pai? Jeg droppet eggestanden og kjørte på med eggfrie minipaier (tror det kalles galetter?!). Resultatet ble meget bra (om jeg får si det selv), og oppskrift ble både etterspurt og blogge-lovet bort. Flaks at jeg knipset noen bilder underveis (de ble jo så rustikke og fine!).

Denne gangen har jeg (for en gangs skyld) gått for en tradisjonell paideg med fint mel og masse smør i, det var jo tross alt fredag - men jeg er sikker på at det vil smake vel så godt med feks litt rug eller grovere mel i. Dersom du vil gå for en sunnere variant, kan du jo feks klikke her, hvor jeg har delt min faste hverdagspaideig. Jeg har også brukt en klatt artiskokkpure i paiene, dette finner du i velassorterte matvarbutikker - men kan helt sikkert skippes om du ikke får fatt i. Oppskriften på fyllet er (som vanlig) ikke supernøyaktig, bruk de mengdene du føler for, og varier gjerne med det du tenker er godt. Bra blir det nok uansett!



Minipaier m.rødbete, chevre og valnøtter
8 små minipaier

Paideg:
75 g smør
200 g hvetemel
1 klype salt
3-4 ss vann

Fyll:
2 små / 300 g rødbeter
En håndfyll valnøtter
100 g chevre
Artiskokkpure
Honning
Mynte








Start med å skrelle rødbetene, og kutte dem opp i små biter. Bak dem i ovnen på 200 grader (mest for å bli kvitt overflødig veske, 15 minuter er nok), mens du ordner paidegen. Paideigen lager du ved å kna hvetemel og smør sammen med en skvett vann, til den er fast og smidig. Paideig skal jo helst hvile en liten time i kjøleskapet for å bli enklere og hanskes med, men dersom du lager små minipaier slik jeg har gjort, er ikke dette nødvendig. Del deigen opp i 8 små stykker, og bruk fingrene til å presse dem flate og runde. Deretter smører du på en liten teskje artiskokkpure i midten, og har over en stor spiseskje rødbeter på hver av paiene. Skvis over bittelitt honning, brekk over noen valnøtter, og smuldre over chevre og litt finhakket mynte tilslutt.  Brett paiene sammen på sidene, og sett inn i ovnen. Stek på 200 grader i rundt 25 minutter, til paiene har fått en gyllen stekeskorpe. Server!

Tips: skal du ta paiene med i vesken, slik jeg gjorde - kan du kutte ned steketiden til 20 minutter, og heller steke de siste 5 minuttene når du kommer fram til selskapet.