mandag 14. mars 2016

Eltefrie grove rundstykker



Hei hei, og godt gjensyn! Her har det vært stille lenge... Med vintermørket forsvant bloggelysten, men mars betyr vår og lysere tider, og plutselig er det kjekt å dokumentere kjøkkensyslene igjen.

Jeg starter med en kjær gjenganger i heimen, nemlig eltefrie rundstykker. Her er det egentlig ikke oppskriften som er i fokus, men heller fremgangsmåten - dette er nemlig en genial måte å bake på, hvor jeg vil påstå at uansett hvilke meltyper du velger å slenge sammen, er du garantert bra resultat. Ekstra bra for oss som er glad i grov bakst, men som ikke alltid er like flinke til å få den til å heve. For til tross ett noe flatt utseende, har rundstykkene en god og luftig tekstur inni. I tillegg blir rundstykkene svært magevennlige, ettersom gjærmengden holdes til et minimum, samtidig som kornene blir lettere fordøyelig når de får absorbert væske over natten. Det krever litt planlegging å sette deigen dagen i forveien, men er så absolutt verdt det når du påfølgende morgen kan overraske med nybakte, knallgode rundstykker til frokosten - på rekordtid!



Eltefrie grove rundstykker
ca 15-18 rundstykker

2 dl havregryn
3 dl grovt rugmel
0,5 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner
4 dl hvetemel
1 ss honning
1 ts gjær
5 dl vann

Dette er som sagt bare ett av mange forslag - tilpass korn og meltyper til hva du liker best. Ønsker du det grovt, er tommelfingerregelen at du bør ha minst en tredjedel lyst mel for at det ikke skal bli for kompakt, men utenom det er det bare å kjøre på med den grovhetsskalaen som passer dine preferanser.

Generell fremgangsmåte:

Rør sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett kaldt vann og litt honning, og rør deigen sammen med en sleiv eller lignende. Begynn med cirka halvparten så mange desiliter vann som du brukte på tørrvarene samlet, og juster med mer vann eller mel ved behov. Deigen skal være mer klissete enn ved vanlig bakst, men den skal ikke renne over. Sett på lokk på bollen (eller kle den med plast), og sett den i kjøleskapet eller ett kaldt rom over natten. Den bør stå i hvertfall 8 timer, men kan godt stå opp til et døgn, alt etter når du har tid til å bake den ut.

Når tiden er inne for å bake den ut, setter du et bakebrett (eller pizzastein om du har) i ovnen, og skrur ovnen på maks temperatur. Deretter tar du godt med mel på kjøkkenbenken, og skraper ut deigen. Strø over litt mer mel, og "dra" deigen ut til en rektanguler lefse, som du så bretter sammen en gang, og kutter opp rundstykker i ønsket størrelse. Er deigen fast nok, kan du godt presse ut runde rundstykker om du ønsker det - men da er det enklest å gjøre det rett på bakepapiret. Pensle rundstykkene med vann og ha over litt havregryn/solsikkekjerner/etc som pynt.

Etter cirka en halvtime er ovnen og bakebrettet varmt nok, og du skal nå flytte bakepapiret med rundstykker over på det varme bakebrettet. Et varmt bakebrett er kanskje det viktigste for å lykkes, dette gjør at rundstykkene får en god og crispy skorpe, samtidig som de hever nok til å bli gode og luftige inne, til tross for ett noe flatere utseende enn vanlig bakst. Sett bakebrettet tilbake midt i ovnen, og la rundstykkene steke i 12-15 minutter. Nyt nybakte, deilige rundstykker til neste helgefrokost!


2 kommentarer:

  1. Hei!

    For en kjempefin samling oppskrifter du har! Kjøttfrie, sunne og tilsynelatende ganske greie å få til i En Travel Hverdag. Fant bloggen i kveld og måtte bla meg gjennom hele. Har bokmerket mange av oppskriftene og gleder meg til å prøve dem. Flotte bilder!

    Hilsen Hedda

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Hedda! Så kjekt at du synes det :) Tusen takk! Håper du finner noe du liker :-)

      Slett