fredag 27. mars 2015

Grove påskesnurrer m. mandel- og appelsinfyll



Ideen til denne oppskriften fikk jeg når jeg gikk forbi ett skilt i Bogstadveien hvor det sto at de solgte påskeboller med appelsin- og mandler rundt hjørnet. Nam, tenkte jeg - og ettersom jeg uansett skulle bake boller dagen etterpå, tenkte jeg det var en perfekt anledning til å eksperimentere litt på kjøkkenet. Resultatet ble disse grove snurrene med ett deilig og mykt mandel- og appelsinfyll, som gjorde bollene ganske så gode og saftige, til tross for meget høy score på grovhetsscalaen. Sammenlignet med de vanlige kanlesnurrene (som jeg selvfølgelig også laget!) ble de åpenbart ikke like søte og luftige, men så blir det jo kanskje litt feil å sammenligne også... For her snakker vi først og fremst om ett ganske mye blodsukker- og magevennlig alternativ, som metter lenge. Perfekt hverdagskos, eller som nistepakke på årets påskeskitur. Er du skeptisk til bruk av grove meltyper i boller (jeg skal ærlig innrømme at disse ikke kan måle seg med vanlige hveteboller på smak!), anbefaler jeg deg å hvert fall prøve mandel- og appelsinfyllet. For det var godt, det!




Grove påskesnurrer m. mandel og appelsinfyll
20 boller

3 dl (soya) melk
3 dl havregryn
4 dl sammalt (spelt) mel
2 dl fint (spelt)mel
1 dl kokosblomstsukker/vanlig sukker
25 g. gjær
1 ts kardemomme
100 g. smør
1 egg

Mandel- og appelsinfyll:
70 g mandler
10 store dadler
1 (økologisk) appelsin
Kanel

Varm opp melken i en kjele, ha i havregryn. La det svelle til det blir en grøt av det, og kjøl ned til blandingen har fått en passe temperatur (ca 35 grader). Bland havregrøten med resten av ingrediensene, tilsett egget og smuldre i smør tilslutt. Elt deigen godt, gjerne i kjøkkenmaskinen, 10-15 minutter. La deigen heve på ett lunt sted, til dobbel størrelse, ca 1 time.

Imens lager du mandel og appelsinfyllet. Vask appelsinen godt, og riv skallet på et rivjern. Ha alt sammen i en foodprosessor, skvis over appelsinsaften og kjør til det blir en flytende masse.

Når deigen er hevet til dobbel størrelse, kjevler du den utover kjøkkenbenken. Smør utover mandelmassen og brett sammen deigen en gang. Skjær ca 20 strimler, tvinn hver stripe noen ganger og knytt den sammen til en knutelignende greie. Ettersom deigen er en del grovere enn vanlig bolledeig, kan den være litt vanskeligere og jobbe med - og knutene kan blir nok litt mer rustikke enn vanlige boller... Men det er vel ikke så nøye ;)  Stekes i ovnen på 180 grader, ca 12 minutter. Bollene smaker aller best rett fra ovnen, men fungerer fint kalde også.

God påske! Jeg stikker til Filippinene.







mandag 23. mars 2015

Artisjokk- og fetakrem



Her kommer ett lite tips til en sunn, god og annerledes dip/krem/pur, laget på 1-2-3, og imponerte-gjester-garanti. Hva kan gå feil, når man bruker to av de beste matvarene som finnes (helt objektivt, lover!), nemlig artisjokker og fetaost? Perfekt til tapasbordet, ost- og kjekskvelder, eller som tilbehør til en god salat eller gryte.

Artisjokkdip m.fetaost

1 boks artisjokkhjerter
100 g. fetaost
1-2 fedd hvitløk
Saften av en sitron
Persille
Salt, pepper

Hell av vannet på artisjokkhjertene, og kjør dem sammen med fetaost og hvitløk med en stavmikser. Fetaost er faktisk ikke et must, men gjør dipen litt fetere og bedre i smaken. Vær forsiktig med hvitløken, start med ett lite fedd og smak eventuelt til med mer - du vil ikke at hvitløksmaken skal være helt dominerende i dipen. Skvis over sitronsaft og hakket persille. Smak til med salt og pepper.


onsdag 4. mars 2015

Kikertomelett m.grønnsaksdigg








Her kommer ett lite tips til en kjapp og enkel omelettgreie. Dette er min go-to rett på dager hvor tiden mellom jobb og løpetrening er litt for kort, og vi trenger en kjapp og lett fordøyelig middag (tar maks ti minutter og slenge sammen!). Den passer også ypperlig som lunsj, enten i helgene eller dagen etter i matpakke. Omeletten er laget på kikertmel, et proteinrikt mel laget av kikerter (kjøpes billig i innvandrerbutikker), og glutenfritt for de som liker det. Bruk gjerne en annen type mel dersom du ikke har kikertmel, for eksempel havremel eller maismel vil nok fungere finfint. Omeletten kan toppes med hva du måtte ønske, bruk gjerne det du har tilgjengelig i kjøleskapet (fin måte å få brukt grønnsaksrester på!). Men husk, alt blir bedre med litt fetaost, så ikke glem dette!



Kikertomelett m.grønnsaksdigg
2 omeletter

1 dl kikertmel
1 dl vann
2 egg
2 ts gurkemeie (hvis du har)

Bland alle ingrediensene sammen godt med en visp. Stekes på middels varme i godt med smør på stekepannen. Så er det bare til å toppe med det du måtte ønske, bruk gjerne det du allerede har i kjøleskapet. Mitt forslag er:

Gulrot, squash, avokado, rødløk, cherrytomater, koriander, fetaost

Riv squash og gulrot med en ostehøvel. Stek squashen ett par minutter i stekepannen. Legg på omeletten sammen med de andre grønnsakene. Smuldre over fetaost, salt og pepre så mye du vil og skiv gjerne litt lime over til slutt. NAM!