søndag 30. august 2015

Ertehummus



Hummus er et fantastisk tilbehør: sunt, godt, enkelt å lage, billig, og ikke minst veldig, veldig allsidig. Den fløyelsmyke dipen passer til det meste, og smaken kan tilpasses de aller flestes ganer. Tradisjonelt lages hummus med kikerter, tahini, olje, hvitløk og litt krydder (se oppskrift på søtpotethummus her), men denne gangen har jeg erstattet kikertene med helt vanlige, grønne erter. Det smaker minst like godt, og i tillegg blir det jo en mye kulere farge! Server hummusen som dip, på knekkebrød/brødmat, eller som tilbehør til salat/pasta/wraps/fisk, osv.



Ertehummus
1 syltetøyglass

350 g kokte erter
2 ss tahini / sesamfrø
2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
1 chilli
1 ss spisskummin
Saften av 1/2 sitron
Salt, pepper

Tin ertene dersom du bruker fryste. Ha alle ingrediensene i en blender/foodprosessor, og kjør til det blir en jevn masse. Tilsett mer olje/vann, dersom det trengs. Smak eventuelt til med mer krydder, og server. Hummusen holder seg fint i kjøleskapet i ca en uke.

Tips! Hummusen kan også fint serveres varm: kok opp erter (fryste eller tørre), hell av vannet og tilsett resten av ingrediensene. Bruk en stavmikser til å mose blandingen direkte i gryten. Favorittilbehør til torsk her i huset!


onsdag 26. august 2015

Røde veggisburgere



Selv om man ikke spiser kjøtt (eller bare ønsker å kutte kjøttinntaket), betyr ikke det at man ikke kan nyte en god og saftig burger. Det gjelder bare å tenke litt kreativt. Utgangspunktet for en god veggisburger er som regel en proteinkilde i form av kikerter/bønner, blandet sammen med raspede grønnsaker og krydderier. Denne varianten er laget med rødbete, som i tillegg til smak og næring, sette en artig farge på burgeren. Er du ikke glad i rødbeter, kan du fint droppe det, og heller bruke ett par ekstra gulrøtter eller en annen grønnsak du liker godt. Burgerne kan serveres på tradisjonelt vis slik som her, eller med annet tilbehør som feks ris, poteter eller salat. De er også gode kalde i nistepakken dagen etter, eller de kan fryses og varmes opp når det måtte passe.

Warning warning: burgerne hverken smaker, eller har samme konsistens, som en vanlig hamburger (for de som forventet det). Men det betyr ikke at de ikke er (minst) like gode! De er sprø på utsiden, men myke inni - og smaker en god blanding av rødbeter og krydderier. Til og med mannen måtte innrømme at disse burgerne slo en hel del hamburgere av ymse kvalitet som blir servert rundt omkring. Score, sier jeg!





Røde veggisburgere
10 stk

1 boks kikerter
1 dl havregryn
1 dl ferdigkokt quinoa (evt mer havregryn)
2 egg
1 stor rødbete, raspet
1 gulrot, raspet
1 løk, raspet
2 fedd hvitløk
1 ss spisskumin
1 ss chilliflak
Salt og pepper

Enkelt og greit: Kjør alle ingrediensene i en blender/foodprosessor til det blir en jevn masse. La blandingen stå minst en halvtime, slik at grynene får svulmet skikkelig opp, og massen . tyknerJuster evt med litt ekstra mel dersom blandingen ikke er tykk nok. Form burgere direkte i pannen, og stek på middels varme, ca 3 minutter på hver side. Server burgerne med ønsket tilbehør: Jeg holder en knapp på hjemmelagte, grove hamburgerbrød, mangopesto, ruccola, avokado, fetaost og paprika. Nam!

De ferdigstekte burgere kan fint fryses, og varmes opp på grill/ovn/stekepanne.


onsdag 19. august 2015

Salat med halloumiost og nektariner


Ettersom sommeren ENDELIG er her, passer det finfint med en oppskrift på en frisk og spennende sensommersalat med halloumi, nektariner og masse grønt. Denne salaten er fort blitt en favoritt her i huset, for komboen halloumi og søt fersken, sammen med smakssterke grønnsaker som vårløk og reddik, er virkelig top notch.

Halloumi er en type ferskost med høyt innhold av proteiner, og som i tillegg er stekefast - noe som gjør det til ett ypperlig alternativ til kjøtt. Litt gummiaktig i konsistensen, men salt og god. Sammen med litt quinoa øker proteininnholdet enda litt mer, og gjør salaten til ett fullverdig måltid. Varier gjerne grønnsakene med det du liker eller har tilgjengelig. Server alene eller med feks pitabrød, og stapp i deg!





Salat med halloumiost og nektariner
2-3 personer

Ett par never blandet salat (crispi/ruccola/spinat)
2 nektariner
1 avokado
3 vårløk
5-6 reddiker
200 g halloumi
1 dl quinoa
2 ss solsikkefrø
Sitron
Olivenolje, salt og pepper

Skyll quinoa og kok etter bruksanvisningen (har du ikke quiona, kan du bruke feks hvite bønner, linser eller kikerter i stedet). Mens quinoaen koker,gjør du klart resten. Kutt frukt og grønt i passelige biter og ha i en salatskål. Rist solsikkekjernene noen minutter sammen med salt i en tørr panne, og ha de over salaten. Skjær halloumiosten i små stykker, og stek i litt olivenolje på stekepannen (eller grillen), ett par minutter på hver side. Når halloumien har fått en fin stekeskorpe, presser du over litt sitron (ikke et must, men setter absolutt prikken over i-en!). Vend sammen salat, quinoa, solsikkekjerner og ost. Ringle over litt olivenolje, og evt salt/pepper (husk at halloumi er svært salt i seg selv, så saltet kan fint droppes). Nyt!


tirsdag 11. august 2015

Quinoagrøt



Mitt første møte med quinoa var i Peru for noen år tilbake, da vi fikk servert en nydelig quinoagrøt til frokost. Siden den gang har quinoa blitt en populær ingrediens her i Norge, og er kanskje mest kjent som et mer nærings- og proteinrikt substitutt for ris i salater og andre middagsretter. Men jeg har aldri glemt hvor godt den grøten vi fikk servert i Andesfjellene smakte, og da er det jo klart at jeg måtte trylle frem noe lignende selv! Om den smaker like godt når man ikke har gått opp og ned x antall høydemeter kan jeg ikke garantere - men at det er ett ypperlig alternativ til den noe kjedeligere havregrøten, er jeg rimelig sikker på.

Tips: neste gang du koker quinoa til middagen, spar litt rester til morgendagens frokostgrøt. Da går denne grøten megakjapt og mekke sammen!


Quinoagrøt 
Juster mengde etter sult og antall personer 

Ferdigkokt quinoa
Melk
Kanel og/eller kardemomme

Toppingforslag: honning, nøttesmør, frukt og bær

Bland ferdigkokt quinoa med en god slant melk, litt kanel og/eller kardemomme, og kok opp til melken har satt seg. Server med ønsket topping; jeg anbefaler honning, en melkeskvett, nøttesmør og frukt/bær by choice.




mandag 3. august 2015

Vannmelonsalat m. fetaost x 2!


Vannmelon og fetaost = match made in heaven! Det høres kanskje litt sært ut, men jeg lover, det er merkverdig godt. Søtt, salt og friskt på samme tid. Perfekt til sommertapasen eller som feks grilltilbehør. Jeg har flere ganger laget en enkel variant med bare fetaost og mynte etter tips fra ei venninne, men da jeg satt og googlet vannmelonsalat, kom jeg over Nigella Lawsons noe mer avanserte oppskrift, og måtte selvfølgelig prøve denne også. Og ettersom jeg ikke helt har klart å bestemme meg for en favoritt (tror jeg kaaaanskje fortsatt holder en knapp på den med mynte!), er jeg crazy-blogger og tipser likeså godt om begge. Hovedpoenget er at vannmelon og fetaost er digg, og at kombinasjon absolutt bør prøves!

Alternativ 1: Vannmelonsalat m. fetaost og mynte
Tilbehør til 4-5 personer

1/2 vannmelon
1 lime
150 g fetaost
En stor neve mynteblader

Kutt vannmelon i passe store biter (la den gjerne renne fra seg litt, så ikke salaten blir supervannig), finhakk mynte og bland godt sammen. Skvis saften fra 1 lime over. Smuldre fetaost over til slutt. Klart!





Alternativ 2: Vannmelonsalat m. fetaost, rødløk, oliven og koriander
Tilbehør til 4-5 personer

1/2 vannmelon
1/2 rødløk
150 g fetaost
15-20 oliven
1 lime
1 stor neve koriander
Olivenolje
Salt og pepper

Skjær løken i tynne skiver, press lime i en skål, og la løken ligge oppi limesaften mens du gjør resten klart. Kutt vannmelon i biter, og bland sammen med fetaost, oliven og løk/lime. Ringle over olivenolje, og salt/pepre etter smak. Pynt med en god neve opphakket koriander. Klart!