onsdag 25. juni 2014

Blomkålpizza m/ spinat, fetaost og annet digg



For en stund tilbake ble jeg tipset av ei venninne som hadde prøvd seg på blomkålpizzabunn. Beskjeden var klar: dette måtte matblogg-Martha prøve. Og nå som den norske blomkålen er kommet i butikken hadde jeg ikke noe valg, det var høyst på tide og teste dette fenomenet. Og Henni, du hadde helt rett, det var VELDIG godt! Og ikke minst enkelt og raskt å smelle sammen, akkurat slik jeg liker det. Man putter bare blomkålen i foodprosessoren, kjører det til det blir en masse, og tilsetter mel, olje og salt. Smører det utover stekepannen, og tada! En genial og sunn pizzabunn, som enkelt kan tilpasses de med glutenallergi og andre intoleranser. Jeg brukte havremel, men her kan man helt sikkert bruke andre meltyper også. Blomkålsmaken er der, men den er veldig mild og god. Av topping bruker man selvfølgelig det man har lyst på - jeg gikk for en vegetarvariant med tomatsaus, spinat, rødløk, champignon, paprika og fetaost. Sett i gang med en god og sunn pizzafest som kan nytes alle dager i uken!

Blomkålpizzabunn
1 langpanne

1 blomkål
3 dl havregryn, malt til mel (eller annen meltype)
1 ts salt
2 ss olivenolje

Forslag til topping:
Tomatsaus, champignon, frossen spinat, paprika, rødløk og fetaost



Vask og kutt opp blomkålen. Ha bitene i en foodprosessor (gjerne litt og litt om gangen), og kjør til det blir en jevn og fin masse. Ha oppi mel, olje og salt og kjør foodprosessoren enda en liten stund. Massen er ganske klissete, men det gjør ikke noe. Bruk en slikkepott og fordel den utover en bakepapirkledd stekeplate. Forstek bunnen på 200 grader i ca 15 min, før du fordeler tomatsausen og resten av fyllet utover. La pizzaen steke videre til osten er smeltet og grønnsakene er møre. La pizzaen avkjøles litt (slik at den lettere slipper bakepapiret), før du kutter den opp og serverer.

ENJOY.



fredag 20. juni 2014

Blomkålrisotto m/ squash, erter og reker




Her kommer en oppskrift på en sommerlig, sunn og kjempegod hverdagsmiddag. Ikke den mest fotogene retten, men mange ganger bedre enn den ser ut. I denne "risottoen" er risen byttet ut med blomkål, en super måte å få i seg masse grønnsaker på, uten at det går utover smaksopplevelsen. Dette er en enkelt og rask rett man slenger sammen på kort tid, når man har lyst på noe godt, men samtidig vil ha noe litt lett. Bruk de grønnsakene du har tilgjengelig, jeg pleier å gå for løk, squash og erter. Ertene ble imidlertid glemt denne gangen, da det er litt lang vei til fryseboksen i heimen... Og du må gjerne bytte ut rekene med noe kjøtt som feks chorizo, dersom du heller er i humør for det. Hvitløk og parmesan er imidlertid essensielt for at denne oppskriften skal bli best mulig, her er det bare å kjøre på. Vær imidlertid litt forsiktig med buljongen, det kan fort bli for salt.  Utenom det, er denne oppskriften plankekjøring!



Blomkålrisotto m/ squash, erter og reker
2 sultne mennesker

2 blomkål
1 rødløk
2 fedd hvitløk
1 chilli
1 squash
Fryste erter
Valgfri mengde reker (jeg bruker reker i lake, men kjør gjerne på med ferske!)
1 dl grønnsaksbuljong
5-6 ss parmesan
Sitron



Start med raspe blomkålen til "ris", bruk ett rivjern eller en foodprocessor. Finhakk hvitløk, chilli og rødløk, og la dette surre i en panne med godt med smør/olje. Når løken har klarnet, har du oppi oppkuttet squash, erter og reker. La dette surre videre noen minutter før du også har i blomkålrisen. Spe på med grønnsaksbuljong og parmesan etter smak.Kok opp, og la det trekke noen minutter, før du skviser over litt sitron. Finito! Serveres med godt brød. Nam!






mandag 16. juni 2014

Superenkelt Supergrovbrød



Jeg er ikke noe brødperson, og spiser igrunnen svært sjeldent brød. Jeg holder meg som regel til knekkebrød, eventuelt kornbrødet jeg har lagt ut oppskrift på her. Det er imidlertid lite som slår smaken (og duften!) av ett saftig, nybakt grovbrød. Desverre er det ikke alltid så enkelt å få til et luftig grovbrød selv, da grove meltyper ofte har mindre gluten i seg, noe som gjør det vanskeligere å få det til å heve. Men etter en del (mange!) mislykkede forsøk har jeg ENDELIG lykkes med en oppskrift som fungerer. Om det er selve oppskriften eller min flotte kjøkkenmaskin som skal få æren av dette, er vanskelig å si - jeg tipper det er en god blanding! Hemmeligheten er å bruke nok veske, samt la deigen eltes litt (for) lenge i kjøkkenmaskinen. Har du ikke alle meltypene, står du selvfølgelig fritt fram til å bytte noen av dem ut med en annen meltype, men med disse målene (samt en god kjøkkenmaskin) garanterer jeg suksess. La det bakes!

Superenkelt Supergrovbrød
2 brødformer

3 dl rugmel
3 dl byggmel
4 dl sammalt hvete
3 dl fullkorns hvete (fibra)
2 dl havrekli
1,5 dl linfrø
1,5 dl solsikkekjerner
1 klype salt
1 pakke tørrgjær
11 dl lunkent vann
2-3 dl hvetemel

Bland alle ingrediensene sammen i kjøkkenmaskinen. Hold tilbake litt av hvetemelet, og spe på
etterhvert som deigen eltes. Deigen skal være ganske løs, akkuratt såpass løs at det ville blitt søl om du skulle kna for hånd. La deigen eltes på lav styrke i 10-15 minutter. Når deigen er ferdigeltet, dekker du til bakebollen med plast/håndkle, og lar den heve på ett lunt sted. Etter en time (eller mer), heller du deigen over i to brødformer. La deigen heve i enda 30 minutter, før du steker brødene midt i ovnen på 180 grader. Hvor lenge de skal stå kommer ann på ovnen og størrelsene på brødformene. Mine brød pleier å bli ferdig etter 45 minutter. La brødene avkjøles litt, før du skjærer opp brødskiver, har på godt pålegg, og nyyyyter.









søndag 8. juni 2014

Kremet søtpotetsalat m/ blåmuggost



Her om dagen når jeg skulle på grillfest til en venninne, var det jeg som skulle stå for potetsalaten. Jeg har egentlig aldri vært noe fan av den tradisjonelle potetsalaten, og tenkte at dette var en ypperlig anledning for å trikse og mikse litt på kjøkkenet. Og siden jeg har en greie for søtpoteter (for de som ikke visste det allerede...), var det klart at jeg måtte prøve å lage en søtpotetsalat. For litt siden oppdaget jeg også kombinasjonen søtpotet og blåmuggost, to smaker som passer fantastisk godt sammen. Og da var det jo egentlig ingen tvil om at søtpotetsalaten måtte få følge av av blåmuggosten. Resultatet ble riktig så godt, og falt (heldigvis) i smak hos resten av grillfolket. En spennende og annerledes potetsalat som absolutt skal lages igjen!





























Kremet søtpotetsalat m/ blåmuggost
Grilltilbehør til 6-8 personer

3 søtpoteter
1 hvitløksfedd
1 liten rødløk
3 stilker vårløk
1 liten neve valnøtter
100 g blåmuggost
2 dl kesam
1 ss honning
Salt, pepper

Skrell søtpotetene og kutt dem opp i passe små biter. Fordel utover ett stekebrett, ringle over olje, salt og pepper. Stek i ovnen på 220 grader, til de er møre og fine. Jeg valgte å ha dem i ovnen istedet for å koke dem, for å få de litt fastere konsistensen. Mens potetene står i ovnen, finhakker du hvit-, rød-, og vårløken, samt valnøttene. Smuldre over blåmuggosten og bland alt sammen med kesamen (evt rømme/creme fraiche/det du foretrekker). Smak til med en liten dæsj honning, salt og pepper. Du kan også tilsette mer blåmuggost eller kesam, alt etter hvor skarp blåmuggostsmak du vil ha (husk at det også er forskjell på skarpheten til de forskjellige blåmuggostene). Jeg valgte å gå for en ganske mild variant, med relativt lite ost, slik at potensielle blåmuggostskeptikere på grillfesten også kunne forsyne seg - men kunne lett hatt oppi litt ekstra dersom det bare hadde vært til meg. 

Når potetene er ferdigstekt, tar du dem ut av ovnen og avkjøler på kjøkkenbenken. Når de er helt avkjølt, vender du dem forsiktig inn i kesamblandingen. Topp med litt vårløk, og nyt en annerledes og spennende potetsalat! Smaker ypperlig til de aller fleste grillretter, både kjøtt og fisk. Kan også anbefales til tapasbordet, eller bare som pålegg på litt godt brød. Holder seg fint i kjøleskapet noen dager, og blir nesten bedre om den får stått over natten, da setter smakene seg skikkelig. God grilling!


tirsdag 3. juni 2014

Pai m/ asparges, chevre og karamelisert løk og valnøtter

Denne paioppskriften ble til en dag jeg hadde litt forskjellig matvarer i kjøleskapet hvor best-før datoen nærmet seg faretruende. Blant annet en chevre som merkelig nok hadde gått litt i glemmeboken, og som derfor burde brukes. Chevre er jo nydelig sammen med honning og valnøtter, og ettersom jeg tilfeldigvis også hadde en ferdiglagt paideg liggende (har en tendens til å lage dobbelt opp når jeg først er i gang!) var det selvsagt at dette måtte prøves i en pai. En bunte med hvit asparges fant jeg også, og da fikk de også bli med i herligheten. Resultatet viste seg å bli helt etter min smak; småsøtt og salt på samme tid, både crispy og fløyelsmyk konsistens, og ikke minst veldig fyldig på smak. En pai litt utenom det vanlige! Passer perfekt til tapas- eller koldtbordet, eller som hovedrett servert sammen med en god salat og godt brød. Og ett glass rødvin. Eller to. Eller fler!

Pai m/ asparges, chevre og karamelisert løk og valnøtter
1 paiform

1 forstekt paibunn, oppskrift på den grove typen jeg bruker finner du her

1 bunt hvit asparges (kan helt sikkkert bruke grønne også)
0,5 løk
En håndfull valnøtter
1 ss honning
200 g chevre
3 egg
3 ss fløte/melk
Salt, pepper



Hvis du ikke er like heldig som meg og har en ferdiglagt paideg liggende, starter du med å lage denne og forsteke den i ovnen i cirka 10 minutter. Mens bunnen står i ovnen lager du fyllet: Start med å skrelle aspargesen med en potetskreller, skjær av den nederste tuppen (kastes) og skjær resten av asparges i passelig store biter. Ha bitene i kokende vann tilsatt salt, og kok dem i rundt 5 minutter til de er møre (hvit asparges skal koke noe lenger enn den grønne). Mens aspargesen koker, kutter du løk og surrer løken i litt olje. Tilsett en neve hakkede valnøtter samt 1 spiseskje honning og la dette glasere seg i noen minutter. Bland sammen 3 egg med fløte/melk, tilsett ønsket mengde salt og pepper. Fordel løk, valnøtter, asparges og chevre over paibunnen, og hell eggeblandingen over. Jeg klippet over litt vårløk for syns skyld ;) Stek paien i cirka 30 minutter, 200 grader. La den avkjøle seg noen minutter før du serverer. Bon appétit!