lørdag 24. mai 2014

Søtpotetlomper






Jeg er sikkert ikke den eneste her i landet som er glad i lompen - både til grillmat, mexicansk mat, søt mat, osv - lompen er jo som poteten (hehe), den kan brukes til alt! Forleden var det dags for å prøve seg på hjemmebakte lomper her i huset. Og da slo det meg; hvis jeg først skal lage mine egne lomper, hvorfor ikke bruke søtpotet istedet for vanlig potet? Jeg er jo kanskje søtpotetens største fan, så det var jo klart at dette måtte testes ut! Og ja... Det ble godt. Veldig godt! Og så veldig vanskelig var det heller ikke - ser vi bort i fra litt klissete deig og litt ekstra tid, møtte jeg ikke mange hindringene. Lompesuksess kan det vel kalles! Nam nam. Dette må dere prøve.


Søtpotetlomper
ca 15 små lomper

2 store søtpoteter
4 dl speltmel - eller annen type mel
1 ts salt

Kok søtpotetene møre, hell av vannet og avkjøl dem helt, før du fjerne skallet og moser dem sammen til en puré med en stavmikser. Tilsett salt og mel, juster mengde mel ut fra hvor mange og store søtpoteter du bruker. Jo mindre mel du bruker, jo bedre blir lompene, men har du en for løs deig er det umulig å kjevle den ut, så her må du bare prøve deg frem. Søtpoteter blir nok litt mer vannete enn vanlige poteter når de kokes, så jeg måtte bruke en del mer mel enn hva jeg hadde trodd på forhånd. Når deigen er blitt passe fast i konsistensen ruller du den ut til en pølse, og deler den opp i små boller i passende størrelse. Deretter kjevler du ut så tynne lomper som du klarer. Ett tips er å også bruke en del mel til utbaking, slik at de ikke klistrer seg fast til kjøkkenbenken. Stek lompene i en teflonpanne uten smør/olje, på middels varme, til de får lysebrune flekker på begge sider. Mens du steker kan det være greit å legge lompene i ett vanndynket håndkle, slik at de ikke blir tørre.



Lompene oppbevares i en plastpose i romtemperatur, eventuelt kan de fryses (bruk gjerne matpapir mellom for at de ikke skal klistre seg). God lompefest!



søndag 18. mai 2014

Hjemmelaget kyllingburger m/ potetbåter


Det er mai-måned, solen stråler i Bergen og vi kan vel si at grillsesongen er offisielt åpnet. Og hva passer vel da bedre enn oppskrift på gode og saftige hjemmelagede burgere?! Å lage hamburgere (med tilbehør!) fra bunn, er slettes ingen hokuspokus. Det er kjapt, det er billig, det er enkelt, og det er TUSEN ganger bedre enn de masseproduserte burgerne fra frysedisken på Rema 1000. Jeg lover. Ekstra hyggelig er det jo at man da også kan gjøre det en smule sunnere. I denne oppskriften har jeg brukt kyllingkjøttdeig, som jo er ett magrere alternativ enn vanlig kjøttdeig. Fordi kyllingkjøttdeig ikke har så altfor mye smak i seg fra før, blir smakstilsetningene i form av løk og krydder desto viktigere. Det er ikke så viktig hva krydder man bruker, så lenge man bruker det man selv synes er godt, og nok av det ;) Prikken over i-en er jo hvis man har hjemmelagede hamburgerbrød - igjen, SÅ mye bedre enn de ferdigkjøpte. Det krever litt tid og planlegging å lage, men så kan man jo også lage litt ekstra og ha på lur i fryseren til neste hamburgerfest. 











Hamburgerbrød
10 stk

3 dl hvetemel
1 dl byggmel (evt spelt/hvete)
1 ss honning
1 pose tørrgjær
2,5 dl lunken melk
4 dl speltmel
2 ss smør
Sesamfrø 

Ha alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen, unntatt speltmel og smør. Bland deigen godt, og spe på med speltmel litt etter litt. Speltmel skal ikke eltes like kraftig som vanlig hvetemel, så ha kjøkkenmaskinen på lav hastighet når du gjør dette. Tilslutt smuldrer du i smøret, og lar kjøkkenmaskinen elte deigen i omkring fem minutter, til den blir smidig og elastisk. Tilsett mer mel/veske etter behov. Dekk bollen med plast, og la den heve til dobbel størrelse (rundt 1 time). Når deigen er ferdighevet ruller du den ut og former til 10 stk hamburgerbrød. Videre må du la brødene etterheve i cirka 30-45 minutter, før pensler dem med vann og strør sesamfrø over. Stekes i stekeovnen på 225 grader, 10-12 minutter. Hvis du har stor fryser - lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang! 



Kyllingburgere
3-4 burgere

400 g kyllingkjøttdeig
2 hvitløksfedd
0,5 chili
1 vårløk
1 ss (hjemmelaget) tacokrydder
1 egg

Finhakk hvitløk, chili og vårløk. Bland dette sammen med kyllingkjøttdeig, egg og krydder i en foodprocessor eller lignende, og kjør til det blir en jevn masse. Jeg bruker hjemmelaget tacokrydder som er ekstra sterkt på smak og det holder derfor med 1 spiseskje. Bruk det krydderet, og mengden av det, som du ønsker. La gjerne "deigen" hvile litt i kjøleskapet slik at smakene får satt seg - men dette er ikke nødvendig. Bruk to spiseskjeer for å forme burgerne, jeg synes det enkleste er å smelle de rett på pannen, og deretter forme dem mens de steker. Stek på middels varme i rundt fem minutter på hver side, til burgerne er helt gjennomstekte.



Potetbåter
Lag den mengde du ønsker!

Poteter
Provencekrydder
Salt
Olje

Vask potetene og skjer dem i ønsket størrelse. Hvis jeg uansett skal bruke stekepannen, liker jeg å steke dem noen minutter i stekepannen før jeg putter dem i ovnen- på denne måten får jeg fordelt oljen og krydderet på best mulig måte, og de får dermed lettere en herlig, crispy skorpe når de bakes i ovnen. Hvis du ikke skal bruke stekepannen og vil spare litt oppvask, legger du bare potetene utover et bakepapirkledd stekebrett uten å steke dem først, og ringler over olje og krydder. Stekes på 225 grader, i 30-45 minutter (alt avhengig av ovn og størrelse på potetbitene), bruk gjerne grillelement. 

Server burgerne med ønsket tilbehør - jeg anbefaler ruccola, paprika, rødløk og avocado. Og aioli, såklart. Aioli er ett must til potetbåter, synes jeg. NYT! 





onsdag 14. mai 2014

Havregrøt med gulrotsmak



Dette er kanskje ikke egentlig en oppskrift, men mer ett tips på hva du kan gjøre for å variere den klassiske havregrøten. For ja, vi elsker vel alle havregrøt? Det gjør i hvert fall jeg, og jeg spiser sikkert havregrøt minst en gang om dagen, enten til frokost, før trening, eller som kveldsmat. På grunn av inntakshyppigheten er jeg naturlig nok veldig glad i å variere på hva jeg putter oppi grøten. For en stund tilbake fikk jeg den noe merkelige ideen om å putte gulrot i, men som viste seg å bli riktig så godt! Det høres kanskje litt rart ut, men hallo, kan man bruke det i kake, kan det vel også brukes i grøt? Jo, tenkte jeg og prøvde. Og nam! Det positive er jo at man får lurt inn litt ekstra vitaminer - og har man i ett egg i tillegg, får man i seg proteiner også. Perfecto!

Havregrøt med gulrotsmak
1 porsjon

1 raspet gulrot
3 dl vann
1 dl store havregryn
1 ts kanel
0,5 ts kardemomme
0,5 ts salt
5 dråper vaniljesmak
1 ts naturell kremost
(1 egg)
Valgfri topping

Kok opp vann og raspet gulrot, la det koke noen minutter. Ha i havregryn, kanel, kardemomme, salt og vanilje og la alt koke til det har blitt en skikkelig grøt. Grøten kan helt sikkert lages i mikroovnen også, men det har ikke vi hjemme.Når vannet er kokt inn, rører du inn kremost og egget (valgfritt, blir like godt uten). Server med ønsket topping - til denne grøten synes jeg det er best med kanel, brunt sukker og litt hakkede nøtter. Enjoy!





mandag 5. mai 2014

Proteinrikt bananbrød m/ blåbær og valnøtter



Da jeg bodde i Washington DC var mitt svake punkt definitivt "noko attått" til den faste starbucks-kaffen. Min franske venn Fabian var som regel alltid sugen på noe søtt etter lunsj, og jeg lot meg vanligvis også friste. Mens han var en sucker for Starbucks sine chocolate-chips-cookies, var jeg fast tilhenger av det saftige bananbrødet med valnøtter. Men med sine 500 kalorier basert nesten utelukkende på sukker, var det kanskje ikke det beste alternativet rett etter lunsj.. Anyways, det er lov å kose seg i ny og ne, men etter at jeg kom hjem fra USA og ikke lenger spiser lunsj med søtsugne Fabian, har dette bananbrødet gått litt i glemmeboken. I disse dager er det imidlertid akkuratt ett år siden jeg flyttet fra DC, og småmelankolsk som jeg er, har jeg derfor cravet dette bananbrødet de siste dagene. Og hva er vel da bedre enn å prøve å lage sitt eget brød, dog i en litt mer næringsrik variant? Eksperimenteringen viste seg faktisk å bli mer enn vellykket - her snakker vi ett supersaftig bananbrød fyllt av smak, dette på tross av små/ingen mengder smør, hvitt mel og sukker! Bananen tilfører naturlig sødme, noe som gjør at sukkerbruken er liten, mens egg og bønner gjør sitt for at proteininnholdet er relativt høyt. Dersom du er skeptisk til bakst med bønner - prøv det! Du vil bli overrasket over hvor saftig baksten blir, og hvor lite (ingenting!) du smaker bønnene. Ett supert alternativ til både kaffekosen, frokosten eller mellommåltidet.

Proteinrikt bananbrød m/ blåbær og valnøtter
1 brødform

1,5 boks hvite bønner/kikerter
2 modne bananer
3 egg
2 dl speltmel (eller annen type mel, bruk gjerne en grov type)
2 ss brunt sukker
2 ss peanøttsmør
1 ss kanel
1 ts kardemomme
1 ts vaniljepulver
1 knivsodd salt
1 neve hakkede valnøtter
1 neve blåbær

Ha bønnene, bananene og egg i en blender og kjør den til du har fått en flytende masse. Tilsett de øvrige ingrediense, utenom blåbær, og bland godt sammen. Hell blandingen over i en bakepapirkledd brødform. Ha blåbærene på toppen, og trykk dem lett ned i deigen. Steg brødet i ovnen på 180 grader i cirka 45 minutter, avhengig av hvordan din ovn oppfører seg. Kaken er ferdig når det ikke henger deigrester igjen når du stikker en kniv el. nedi. Kan spises som den er, eller med f eks kremost, peanøttsmør, brunost, osv. Nam nam! Restene holder seg en god stund i kjøleskapet.