mandag 29. september 2014

Grønnkålpesto og saftige blomkål-lapper m. cottage cheese



Grønnkål er en genial grønnsak som i det siste har gjort sitt inntog på mitt kjøkken. Det er virkelig en fantastisk grønnsak på alle områder, både når det kommer til smak, farge, allsidighet og næringsinnhold. Den har et høyt innhold av både kostfiber, jern, fosfor kalsium, A-, E-, B-, og C-vitaminer. Ikke rart den har fått tilnavnet supergrønnsak!

Her har jeg laget en pestovariant, hvor grønnkålen har fått spille hovedrollen. Kombinert med kaldpresset olivenolje og sunne fettsyrer fra nøtter og kjerner - plutselig har pestoen blitt en superpesto, proppfull av smak, fiber, vitaminer og sunt fett. En grønn klassiker med en tvist, som kan krydre de fleste måltider, det være seg i salater, i pastaretter, på pizza eller brødskiven. Eller hvorfor ikke servere den sammen med blomkål-lapper og litt røkelaks  eller annet godt pålegg på toppen - et sunt og velbalansert måltid, som slettes ikke er så fancy å få til som det høres ut. En halvtime på kjøkkenet og måltidet er klart, garantert.










Grønnkålpesto

75 g grønnkål
Noen kvister persille
1 dl mandler / solsikkekjerner (jeg brukte 50/50)
2 hvitløksfedd
Parmesan
1 ts salt
1 sitron
ca 1 dl olivenolje
Ha kål og persille i en foodprosessor, og kjør til alt er helt finkuttet. Tilsett resten av ingrediensene, og la foodprosessoren dure  til alt er en jevn og fin masse. Krydre etter smak.



Saftige blomkål-lapper m. cottage cheese
20 små lapper

1 blomkål
2 dl cottage cheese
2 ss psyllium husk
3 egg
Salt, pepper

Kok blomkålbiter møre. Hell av vannet og mos blomkålen med en gaffel, sammen med cottage cheese. Rør inn egg, krydre etter smak. Stek lappene i godt med smør på middels varme i en stekepanne. Server med en god dæsj grønnkålspesto og pålegg etter valg.

Pst! Er du heldig og har rester til overs, smaker lappene finfint i lunchboksen. Eller du kan smøre litt pesto på og ha over litt god ost, steke i ovnen, og servere som tilbehør til feks suppe. Nam!







søndag 21. september 2014

Gulrotsuppe m. kokosmelk og røde linser



Høsten står for døren, noe som betyr at suppesesongen endelig (for min del!) kan starte. Denne gulrotsuppen er varmende, kremete, og full på smak - perfekt for mørke og kalde høstkvelder. Suppe er kanskje noe vi jenter ofte er litt mer begeistret for enn mannfolka, så når suppe står på menyen her, er det ikke alltid jubelrop å få hos mannen. Men så får han servert denne godsaken, og stemningen blir da en annen, "Du sa ikke at det var så GOD suppe du skulle lage...".  Mett blir man og, takket være fyldig kokosmelk og "bortgjemte" linser. Serverer man med godt brød, eller hjemmelagte knekkebrød og godt pålegg, er middagsgleden komplett. En suppeoppskrift som krever få ingredienser, er lett og fort å lage, er budsjettvennlig, OG elskes av de fleste. Anbefales!

Gulrotsuppe m.kokosmelk og røde linser
Suppe til 2 personer

2 fedd hvitløk
1/2 chili (evt chillikrydder)
1 løk
2-3 cm ingefær
4 gulrøtter
150 g røde linser
4 dl grønnsaksbuljong
1 boks kokosmelk
1 ss spisskummin
1 ss paprikakrydder
Salt, pepper

Garnityr by choice:
Ferske krydderplanter (koriander, persille, eller timian anbefales!)
Ristede gresskarkjerner
Olivenolje

Hakk hvitløk, chilli, ingefær og løk, surr i olje til løken er blank. Skrell gulrøttene, kutt i små biter (jo mindre, jo fortere går oppkoken), og surr dem litt sammen med løken. Tilsett linser og vann med buljong, til alt er dekket. La det koke til gulrøttene er helt myke. Tilsett kokosmelk, spisskummin og paprikakrydder (bruk det krydderet du har lyst på!). Mos suppen med en stavmikser til den er glatt og fin. Smak til med salt og pepper, og la det koke noen minutter til. Klar til servering!





tirsdag 16. september 2014

Basisoppskrift: Knekkebrød

Det er ingen tvil om at hjemmelaget knekkebrød slår kjøpeknekkebrød big time - og det er derfor svært gledelig de gangene vi har hjemmelaget knekkebrød liggende i skapet. Proppa med gryn, frø og kjerner er det himla sunt også. Ikke minst svært enkelt å lage! Det eneste negative med hjemmelaget knekkebrød kan vel sies å være at de forsvinner alt for fort... Hjemmelaget knekkebrød kan varieres i det uendelige, men jeg pleier å ta utgangspunkt i en basisoppskrift jeg har fått av min kjære mor. Så varierer jeg med nøtter, krydder og søtning, alt etter hva jeg har lyst på.



Basisoppskrift: Knekkebrød
2 brett

3 dl havregryn
3 dl rugmel
2 dl sesamfrø
2 dl solsikkekjerner
1/2 dl linfrø
6-7 dl vann

Forslag til smaksvariasjoner (tilsett evt litt ekstra vann):
- 1 dl gresskarkjerner
- 1 dl valnøtter og 2 ss honning
- 1 dl malte mandler
- Timian, rosmarin, havsalt og noen ss olivenolje

Bland sammen ingrediensene i en bolle. Jo mer "ekstra" ingredienser du bruker, jo mer vann må du ha. Har du tid, kan du med fordel la blandingen stå og svelle en liten stund (gjerne over natten), da blir deigen både enklere å fordele utover stekeplaten, og kornene lettere fordøyelig. Fordel blandingen over to bakepapirkledde stekebrett, og sett dem inn i en varmluftsovn på 180 grader. Etter 10 minutter tar du dem ut, kutter opp i ønsket størrelse, før du setter dem inn i ovnen igjen. Så steker du dem i ca 50 minutter til, til de er gode og sprøe. Avkjøles på rist og oppbevares i lufttett boks. Nytes med godt pålegg. NAM.


onsdag 10. september 2014

Squashgetti m. sesampanert laks og tahinidressing


Her kommer oppskriften på en ny og genial hverdagsfavoritt, som allerede er blitt laget mange ganger her i huset. I en travel hverdag har man ofte behov for å ty til raske løsninger, og det er nettopp i sånne situasjoner at denne retten er helt perfekt. Den tar nemlig maks en halvtime å gjøre i stand, uten at tidsbruken går på bekostning av hverken smak eller næring. Den er like enkel å tilberede til en person som til mange, og på 1-2-3 har man en sunn og næringsrik middag bestående av kun fisk, grønnsaker og frø (så og si).

Squashgetti, som egentlig bare er et fancy ord for strimlet sqaush, lager du på null komma niks med et såkalt juliennejern. Juliennejern er en potetskreller-lignende sak man får kjøpt billig i butikker som selger kjøkkenutstyr, og er absolutt en av mine best-value-for-money investeringer på kjøkkenet. Strimla grønnsaker kan brukes som tilbehør i mang en rett, og har du ett juliennejern liggende er det enkelt å bytte ut tomme karbohydrater som pasta og ris med grønnsaker. Har du derimot ikke sjansen til å skaffe deg dette redskapet, kan du selvfølgelig kutte squashen med en kniv, men da må du nok beregne en god del lenger tid. I denne oppskriften har squashgettien fått følge av sesampanert laks, men er du ikke en fiskeelsker som meg, kan du såklart bytte laksen med en annen proteinkilde. Og som alltid: Mangler du noen av ingrediensene er det alltids rom for improvisasjon - min misjonen er først og fremst å inspirere, ikke diktere!





Squashgetti m. sesampanert laks og tahinidressing
2 personer

2 squash
4 laksefileter
Soyasaus
Sesamfrø
2 never frosne erter


Tahinidressing:
2 ss tahini
1 ss soyasaus
1 ts kumin
1 fedd hvitløk
Saften av en sitron
Koriander



Start med å strimle squashen med juliennejernet. Beregn 1 squash (minst) per person. Legg strimlene i ett dørslag, salte godt, og la den renne av seg en liten halvtime. Skyll squashgettien godt under rennende vann, skvis vannet ut (bruk tørkepapir om det trengs).  Har du dårlig tid, skipper du saltingen og bruker squashgettien slik den er.

Ettersom squash og erter i seg selv ikke er så veldig mettende, anbefaler jeg å bruke litt mer laks per person enn du vanligvis ville gjort. Hell litt soyasaus over laksen og strø godt med sesamfrø over.  Soyasaus inneholder en god del salt, og det er derfor ikke nødvendig å salte fisken i tillegg. Stek laksen i en stekepanne med litt olje, på høy varme og noen minutter på hver side. Ha ertene i en liten kjele, dekk med vann, og kok opp.

Mens fisken steker, lager du dressingen. Finhakk hvitløk og koriander (jeg hadde ikke koriander denne gangen, og brukte derfor persille istedet - funket det også!), og bland sammen med resten av ingrediensene. Bland squashgetti sammen med erter og tahinidressing. Legg laks på toppen. Savner du karbohydrater kan du servere brød e.l. ved siden av.

ENJOY!

PS. Jeg er fortsatt fullt klar over at tahini ikke er en vanlig ingrediens på alles kjøkken. Mitt beste tips er derfor å kjøpe det ;) Tahini er en ren paste av sesamfrø, og er derfor en ypperlig kilde til kalsium, protein, jern og sink. Du finner det til en billig penge i feks innvandrerbutikker.



onsdag 3. september 2014

Chunky Sjoko-Banan Granola


Hjemmelaget granola har vært en stor suksess her i huset, og jeg har tidligere postet en oppskrift på min favorittblanding her. Nå har jeg imidlertid tatt oppskriften til nye høyder, og laget en ny luksusvariant hvor olje og honning ble byttet ut med en sjokoladelignende bananglasur. Og herrejemini. Her snakker vi nam! Er du like stor sjokoladeelsker som meg, lover jeg at dette vil falle i smak. Granolaen blir god og chunky, og når du blander den med yoghurt eller melk får du deilig sjokolademelk... Need I say more? Bananen og dadlene tilsetter sødme, uten at selve banansmaken blir særlig framtredende. Har du ikke dadler, er jeg sikker på at litt ekstra banan eller litt honning gjør samme nytten. Korn, nøtter og frøsorter velger du selvfølgelig helt selv, jeg lager sjeldent granola med nøyaktige mål, men bruker det jeg har i skapet. Men husk at havsaltet virkelig setter prikken over i-en i denne oppskriften, ikke glem det!


Chunky Sjoko-Banan Granola
1 stort Norgesglass

2 godt modne bananer
6 dadler
3-4 ss kakao
1 dl vann
Havsalt

5 dl (store) havregryn
2 dl solsikkekjerner
2 dl hakkede nøtter (mandler og valnøtter)
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 dl gresskarkjerner
1 dl kokos


Kjør bananer, dadler og kako til en jevn masse i en foodprosessor/blender. Tilsett vann på slutten, og rør inn havsaltet til slutt. Bland havregryn, nøtter, frø og kokos i en bolle. Hell over sjokoladeblandingen og rør alt godt sammen. Fordel blandingen utover en bakepapirkledd stekepanne, og stek i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter. Rør ett par ganger rundt, men ikke hakk opp for mye - du vil vel bevare chunkynessen! Avkjøles på kjøkkenbenken før du har den over i en lufttett boks/glass. Blandingen holder seg en uke eller to, dersom du ikke spiser opp alt på en gang... Smaker ekstra godt med yoghurt type gresk, og sesongens bær og frukter!