mandag 31. mars 2014

Søt-syrlige søndagsscones

Scones er noe jeg hadde dilla på for noen år siden, men som har gått litt i glemmeboken. Ikke vet jeg hvorfor, for scones er jo den perfekte frokost- eller lunchkosen når man har lyst til å kose seg litt ekstra, men ikke har noe annet liggende. Raskt og enkelt å slenge sammen, så lenge man har litt diverse mel/frø/nøtter/tørkede bær liggende. Har man litt mer enn hvitt mel og sukker i skapet, blir det ikke så ille næringsmessig heller. Tvert imot kan man lage scones riktig så sunt uten at det skal gå på bekostning av smaken, det er denne oppskriften ett bevis på. Når jeg lager scones pleier jeg som regel å ta det på slump, men denne oppskriften ble imidlertid så god at den ble notert ned, for denne skal jammen brukes flere ganger (ok, kanskje den smakte ekstra godt fordi solen skinner og lunchen kunne nytes ute på terrassen i vår nyinflyttede leilighet...)! Godt var det uansett, og her kommer oppskriften:
 
Søt-syrlige søndagsscones
12 små scones

1,5 dl mandler/hasselnøtter (jeg brukte en blanding)
2,5 dl havregryn
0,5 dl linfrø
0,5 dl sesamfrø
2 dl grovt rugmel
2 dl spelt/hvetemel
1 dl kokos
2 ss brunt sukker
1 ss kanel
2 ts bakepulver
1 ts kardemomme
1 ts salt
7 dadler
7 tørkede aprikoser
En halv appelsin
1,5 dl melk
3 ss olje/smør
Noen dråper vaniljeessens

Ingredienslisten ble litt lang - men her er det nok mye som kan byttes/substitueres med det du har liggende. Meltyper og nøtter/frukt kan varieres etter hva du har tilgjengelig og smak, men jeg vil si at kombinasjonen nøttemel/appelsin/aprikos er det som satte prikken over i'en i denne oppskriften. Akkuratt passe søtt og syrlig på samme tid.

Mal nøttene, havregryn og linfrø/sesamfrø til mel. Bland sammen med resten av de tørre ingrediensene. Hakk opp dadler og aprikoser i små biter, og tilsett i melblandingen. Vask appelsinen godt, og riv det ytterste av skallet på ett rivjern. Tilsett i appelsinskallet i melblandingen, og skvis over resten av appelsinsaften. Tilsett melk, olje og vanilje og rør godt. Blandingen skal være litt klissete, men samtidig enkel å forme til scones etter ønsket størrelse. Jeg fikk 12 små scones av denne oppskriften. Stekes midt i ovnen på 225 grader, i 20 minutter. De skal bli crispy på utsiden og saftige inni. Server og nyt! Scones smaker definitivt best straight from the oven, men funker fint i matpakken også. Smaker ekstra godt med smør, appelsinmarmelade, god te i ekte britisk stil - og litt solstek i fleisen! Og dere; det ER lov og spise disse på en annen dag enn søndag ;D









tirsdag 25. mars 2014

Fyldig tomatsuppe m/søtpotet og linser


Til tross for nydelige soldager i Bergen, er det fortsatt kaldt i leiligheten jeg kommer hjem til om kveldene. Og fordi vi driver med oppussing på fulltid (hvertfall full-kveldstid) er det godt med en god og varm suppe, som er rask å lage og som metter sånn passelig godt rett før sengetid. Det blir lite tid til matlaging for tiden, men denne suppen er veldig rask og enkel å slenge sammen. Og så smaker den ekstra godt når den kan varmes opp kvelden etterpå også! Basisoppskriften til denne tomatsuppen har jeg fått av min kjære eks-roomie Line (du er savnet!), og den er laget gang på gang med stor suksess. For å få den litt fyldigere, samt øke proteininnholdet, har jeg tilsatt litt røde linser. En liten søtpotet ble også tilføyd fordi den lå i kjøleskapet - perfekt for å tilsette litt sødme sammen med den skarpe tomatsmaken. Linsene og søtpoteten satte en artig liten vri på suppen, men er absolutt ikke et must dersom du ikke har det for hånden. Det skal lite til for å lykkes med denne oppskriften, så her er det bare å sette igang!





Fyldig tomatsuppe m/søtpotet og linser
4 store skåler

1 løk
2 fedd hvitløk
1 chili (evt paste/pulvet)
1 liten søtpotet
1 boks hermetiske tomater
8 cherrytomater (evt 1 ekstra boks hermetiske)
3 ss tomatpure
1 boks røde linser
2 buljongterninger
1-2 ts oregano
1-2 ts karri
1 l vann
Salt, pepper

Fres løk, hvitløk, chilli og oppkuttet søtpotet i litt olje. Tilsett tomater samt tomatpure, og spe på med vann. Ha oppi buljong, linser og krydder. La koke i minst 20 minutter. Kjør suppen med en stavmikser til den får en jevn og kremete konsistens. Smak til med salt og pepper, eventuelt mer krydder. Server med godt brød, kokte egg, eller slik som jeg: litt fetaost. Smaker nydelig!


fredag 21. mars 2014

Grønn, kremete supersmoothie



Mange er kanskje skeptiske til grønne smoothier og tenker at det bare er for superhelsefriken som har gått amok på kostholdssjappa. Men slik trenger det absolutt ikke være! Har du frossen spinat liggende, trenger du ikke mange ingrediensene for å lage en grønn supersmoothie. Jeg tenker at spinat og banan er et fint utgangspunkt, og supplerer med det jeg har i kjøleskapet, det være seg ett eple, litt fryste blåbær, ananas eller noe annet godt. Denne utgaven er av det litt mer luksuriøse slaget (les: mer enn 3 ingredienser!), men er til gjengjeld den beste kombinasjonen jeg har prøvd til nå. En real superdrikk er det også; spinat kan du jo spørre Skippern om hvorfor er bra, mens avokadoen tilbringer sunne fettsyrer. Banan bidrar med blant annet karbs og fiber, mens kiwi er en c-vitaminbombe. Basilikum setter en spennende liten smakstwist på drikken og anbefales på det sterkeste - men er absolutt ikke et must hvis du ikke har det i huset. Er du overbevist? Give it a try! Håper du liker det - jeg er hvertfall stor fan av denne oppskriften.

Grønn supersmoothie
2 store glass

15 puter frossen spinat
1 frossen banan
1 avokado
1 mango
1 kiwi
2 dl melk/vann (jeg brukte havremelk)
2-3 blader fersk basilikum.

Miks alle ingrediensene sammen i en blender (stavmikser kan også brukes). Har du ikke frosne bananer og/eller spinat, kan du fint bruke ferske, men da bør smoothien settes i fryseren en liten time. Hell over i to store glass, og nyt en sunn og grønn smoothie! Perfekt oppladning til helgen.

GOD HELG!

P.S. Skal du bare lage til 1 person, halverer du oppskriften. Eventuelt lager du hele, og har det andre glasset til frokost imorgen. Holder seg fint i kjøleskapet over natten.





tirsdag 18. mars 2014

Lun laksesalat m/quinoa og fetaost

























Dette er et klassisk eksempel på en middagsvariant som spises minst en gang i uken hjemme hos oss. Raskt, sunt, (relativt) billig og supergodt, hva mer kan man ønske seg fra en hverdagsmiddag? Vi prøver å spise fisk så ofte som mulig, og liker godt å kombinere det med diverse grønnsaker, enten i en salat eller som tilbehør ved siden av. Denne retten kan vel sies å være en kombinasjon, der frisk salat får følge av ovnsstekt laks og grønnsaker. Fetaost og laks går som hånd i hanske, har du ikke prøvd det ennå er det absolutt på tide! Quinoa er en matvare jeg ble introdusert for når vi var ute å vandret i Andesfjellene i Peru. Dette er rett og slett ett superfrø, stappfullt av proteiner, fiber, umettet fett og mineraler som jern, magnesium og sink. Ikke minst smaker det godt også, og det er jo det viktigste! Quinoa kan kjøpes i helsekosten eller velutstyrte daglivarebutikker. Man kan også erstatte det med for eksempel couscous, byggryn eller pasta.

Lun laksesalat m/quiona, fetaost og grønnsaker
2  sultne personer

1 dl quinoa
4 laksefileter
1 stor paprika
1 liten løk
Cherrytomater
Ruccola/spinat
1 pakke fetaost
Sitron
Salt og pepper














Kok quinoa etter anvisningen på pakken. Det går med 2 deler vann per 1 del frø, og det skal koke i rundt 20 minutter, til vannet er kokt bort og frøene svulmet opp. Skjer paprika og løk i strimler. Her kan man fint bruke andre grønnsaker, jeg tok det jeg tilfeldigvis hadde i kjøleskapet. Krydre laksen og grønnsakene etter ønske og press over litt sitronsaft. Stekes i ovnen på 200 grader i cirka 10 minutter.

Når alt er ferdig kokt og stekt, blander du sammen ruccola, grønnsaker, laks, quinoa og fetaost. Ringle over litt olivenolje, ett lite dryss salt og ett skvis sitronsaft. Server og nyt!


søndag 16. mars 2014

Helgefrokost: Søtpotetlapper



Som student laget jeg meg titt og ofte sunnifiserte pannekaker/lapper til både frokost og lunsj. Nå som jeg er i jobb blir desverre hverdagsfrokosten kraftig nedprioritert. Men desto kjekkere er det å stille i stand en diger luksusfrokost i helgene! Og hva smaker vel da bedre enn pannekaker? Lite, spør du meg. Og da er det perfekt å ha noen sunne og mettende pannekakeoppskrifter på lur, som går fort å slenge sammen. Denne versjonen av frokostpannekaker inneholder en av mine favorittmatvarer, nemlig søtpoteter. Søtpoteter er helt genialt - profulle av god næring, og kan brukes til det meste! Smaker ypperlig i både frokoster så vel som middager.



Søtpotetlapper
10 mellomstore lapper

2 små søtpoteter
3 egg
4 ss kokosmelk (eller annen type melk/yoghurt)
2 dl havregryn
5 små dadler (evt honning)
2 ss maismel
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1 ts bakepulver

Vask søtpotetene og skjer dem i små biter. Kok dem møre, dette tar om lag 5 minutter. Mens potetene koker kan du kverne havregrynene og dadlene sammen ved hjelp av en stavmikser/blender. Når potetene er ferdigkokt, moser du dem sammen med eggene og melken. Deretter rører du inn havregrynsblandingen og resten av de tørre ingrediensene. Spe på med maismel til røren er rimelig tykk, jeg trengte ett par spiseskjeer. Har du tålmodighet til det, kan du godt la blandingen stå og svelle i noen minutter. Deretter stekes lappene i litt olje. Server lappene med peanøttsmør, honning og bær/frukt, eller brunost og smør. Ta det du er lysten på, eventuelt det du kan finne kjøleskapet. Mine lapper fikk følge av peanøttsmør, blåbær og mango - en kombo som absolutt kan anbefales! God morgen, og GOD frokost, alle sammen.










mandag 3. mars 2014

Verdens enkleste og beste kornbrød


Jeg er en av de som elsker et grovt, mørkt rugbrød. Desverre er det ikke alltid lett å finne disse mørke brødene på butikken, og ofte ender jeg opp med å måtte ty til de vakumpakkede "brød"skivene med holdbarhetsdato herfra og til evigheten - som smuldrer opp i tusen smuler i matpakken, og som i tillegg er meget lite Martha-mage vennlige... Gleden var derfor stor da jeg snublet over denne meget fristende oppskrift på matbloggen mynewroots. Ett par dager senere var psyllium husk kjøpt inn, oppskriften noe tilpasset innholdet i kjøkkenskapet mitt, og brødet sto klart til å hives i ovnen.

Denne oppskriften er superenkel og tar ikke mer enn ett par minutter å slenge sammen. Den er gluten og laktosefri, og passer dermed de fleste (som ikke har nøtteallergi!). Har man ikke alle ingrediensene i hus tar den gjerne litt lenger tid, ettersom man ikke får tak i psyllium husk overalt (jeg fant på helsekosten, den er megadrøy i bruk og var dermed heller ikke særlig dyr). Finner du ikke alle de andre ingrediensene er det fritt fram for å improvisere med andre (lignende) bakevarer. Jeg følger sjelden en oppskrift til punkt og prikke, og liker å bruke det jeg finner i skapet. Nå har jeg kanskje et over gjennomsnittet utstyrt kjøkkenskap, men det er en annen ting... Den største ulempen med oppskriften er nok at man må vente en goood stund før brødet er ferdig; oppskriften må svelle ett par timer, gjerne over natten. I tillegg til at brødet skal stå en god stund i ovnen. Men det er SÅ verdt det! Anbefaler gjerne å lage to (eller tre!) brød i samme slengen. Nok babling - her kommer oppskriften.

Enkelt kornbrød
1 brødform

2 dl solsikkekjerner
0,5 dl linfrø
0,5 dl sesamfrø
0,5 dl gresskarkjerner
1,5 dl nøtter (jeg brukte mandler, hasselnøtter og valnøtter)
3 dl store (glutenfrie) havregryn
2 ss chia frø (valgfritt)
3 ss psyllium husk pulver
1 ts salt
1 ss honning/brunt sukker
3 ss nøytral olje
4 dl vann



Det geniale med denne oppskriften er at man kan lage den rett i brødformen - ergo, minimalt med oppvask! Du bare blander alle de tørre ingrediensene i brødformen. Deretter måler du opp vann, blander i olje og honning, heller over i brødformen, og blander godt. Deretter må tålmodigheten settes på prøve, nå skal nemlig blandingen svelle i minst to timer. Jeg lot blandingen stå i kjøleskapet til påfølgende dag. Når miksen er ferdigsvellet settes brøden i en foroppvarmet ovn på 180 grader. La steke i 30 min før du tar brødet ut av brødformen, og lar det steke videre i 30-60 min. I min ovn tok deg hele 60 min (altså 1,5 timer tilsammen), men dette vil jeg tro varierer fra ovn til ovn. Når brødet er ferdigstekt lar du det hvile noen minutter før du skjærer det opp og nyyyyyyter verdens beste brødskiver. Smaker ypperlig med f eks avokado og paprika. Eller brie og honning. Eller sammen med suppe. Eller hvorfor ikke prøve deg på hjemmelaga sjokoladepålegg? Det gjorde jeg, og det var nam!

Hjemmelaga sjokoladepålegg
1 liten krukke

1 dl mandler
1 dl hasselnøtter
3 dadler
1 ss honning/brunt sukker
1 ss kakaopulver
1 krm salt
vann/nøytral olje til konsistens

Rist nøttene i ovnen på 180 grader i 10-15 min. Kjør nøttene i en god blender/stavmikser til de blir en flytende masse. Tilsett dadler, honning, kakaopulver og salt, og bland godt. Tilsett vann og/eller olje til konsistensen blir flytende nok (hvor mye du trenger avhenger av hvor god blender/stavmikser du har.. Stavmikseren min er av det eldre slaget, og jeg trengte derfor en del olje).




ENJOY!

Hei og velkommen!

Hei og velkommen alle sammen!

Da er det gjort - jeg har opprettet en blogg. Jeg elsker å lage mat, jeg elsker å eksperimentere på kjøkkenet, jeg elsker å lage mat på slump. Samtidig er jeg også en av de som elsker å dokumentere mine kjøkkeneksperimenter på instagram og andre sosiale medier (til noens fornøyelse, og andres fordervelse). Så hva er vel da bedre enn å starte en matblogg? Så kan jeg inspirere, eksperimentere og dokumentere (ja, for det er ikke alltid like lett å huske oppskriften selv heller) matlagingen på enda en plattform. Ikke minst trenger jeg en ny hobby nå som jeg ikke lenger er oppslukt av skolearbeid og travle eksamensperioder...

Ettersom jeg er i overkant opptatt av sunn, fargerik, variert, smaksrik og good-vibrations mat, er det nok det dere kommer til å se mest av på denne bloggen. Håper dere liker!