mandag 31. mars 2014

Søt-syrlige søndagsscones

Scones er noe jeg hadde dilla på for noen år siden, men som har gått litt i glemmeboken. Ikke vet jeg hvorfor, for scones er jo den perfekte frokost- eller lunchkosen når man har lyst til å kose seg litt ekstra, men ikke har noe annet liggende. Raskt og enkelt å slenge sammen, så lenge man har litt diverse mel/frø/nøtter/tørkede bær liggende. Har man litt mer enn hvitt mel og sukker i skapet, blir det ikke så ille næringsmessig heller. Tvert imot kan man lage scones riktig så sunt uten at det skal gå på bekostning av smaken, det er denne oppskriften ett bevis på. Når jeg lager scones pleier jeg som regel å ta det på slump, men denne oppskriften ble imidlertid så god at den ble notert ned, for denne skal jammen brukes flere ganger (ok, kanskje den smakte ekstra godt fordi solen skinner og lunchen kunne nytes ute på terrassen i vår nyinflyttede leilighet...)! Godt var det uansett, og her kommer oppskriften:
 
Søt-syrlige søndagsscones
12 små scones

1,5 dl mandler/hasselnøtter (jeg brukte en blanding)
2,5 dl havregryn
0,5 dl linfrø
0,5 dl sesamfrø
2 dl grovt rugmel
2 dl spelt/hvetemel
1 dl kokos
2 ss brunt sukker
1 ss kanel
2 ts bakepulver
1 ts kardemomme
1 ts salt
7 dadler
7 tørkede aprikoser
En halv appelsin
1,5 dl melk
3 ss olje/smør
Noen dråper vaniljeessens

Ingredienslisten ble litt lang - men her er det nok mye som kan byttes/substitueres med det du har liggende. Meltyper og nøtter/frukt kan varieres etter hva du har tilgjengelig og smak, men jeg vil si at kombinasjonen nøttemel/appelsin/aprikos er det som satte prikken over i'en i denne oppskriften. Akkuratt passe søtt og syrlig på samme tid.

Mal nøttene, havregryn og linfrø/sesamfrø til mel. Bland sammen med resten av de tørre ingrediensene. Hakk opp dadler og aprikoser i små biter, og tilsett i melblandingen. Vask appelsinen godt, og riv det ytterste av skallet på ett rivjern. Tilsett i appelsinskallet i melblandingen, og skvis over resten av appelsinsaften. Tilsett melk, olje og vanilje og rør godt. Blandingen skal være litt klissete, men samtidig enkel å forme til scones etter ønsket størrelse. Jeg fikk 12 små scones av denne oppskriften. Stekes midt i ovnen på 225 grader, i 20 minutter. De skal bli crispy på utsiden og saftige inni. Server og nyt! Scones smaker definitivt best straight from the oven, men funker fint i matpakken også. Smaker ekstra godt med smør, appelsinmarmelade, god te i ekte britisk stil - og litt solstek i fleisen! Og dere; det ER lov og spise disse på en annen dag enn søndag ;D









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar