torsdag 15. oktober 2015

Blomkålpizza og urteolje




Blomkålpizza har jeg blogget om før, men siden jeg synes det er så genialt, tar jeg en aldri så liten reprise. Oppskriften gjør jo at man kan spise pizza på en helt vanlig hverdag, samtidig som man fyller på grønnsakskvoten sin - og hvem liker vel ikke det? Dessuten har jeg lært meg ett nytt triks siden sist. Hemmeligheten for å få en relativt sprø og fast bunn, er nemlig at man må klemme ut alt vannet i blomkålen før man tilsetter melet (du vil bli overrasket over hvor mye vann som faktisk kommer ut!). Ett annet triks er å lage flere, men mindre bunner. Da kan de forstekes, vendes, og så etterstekes med fyll på. På den måten blir bunnen nesten like crispy som en hvilken som helst pizzabunn.

Men husk: Hverken konsistens eller smak blir helt som den gode, gamle pizzadeigen. Det er altså ikke meningen at blomkålpizzaen skal erstatte den tradisjonelle pizzaen helt - men heller brukes som et alternativ de dagene man vil ha pizza, men fortsatt vil spise relativt sunt. Prøv det - du vil bli overrasket over hvor godt (og enkelt!) det er!

Hva gjelder topping, bruker du selvfølgelig det du har lyst på. Jeg er fan av den enkle, italienske smaken, type pizza margarita eller hvit saus og noe grønnsaker - men jeg er sikker på at det fungerer like godt med den mer norske varianten med kjøttsaus og ost. Og siden pizza er aller best med en dressing ved siden av, slenger jeg med oppskriften på en oljebasert sitron- og basilkumdressing. Enjoy!







Blomkålpizza
4 minipizza / 1 stor (nok til 2 sultne personer)

1 blomkål
2 dl havremel (eller annet mel)
2 egg
1 ss oregano (eller annet krydder)

Rasp hele blomkålhodet (inkludert stilken) på ett rivjern, eller kutt det opp i biter og kjør det i en foodprosessor. Ha blomkålmassen i et rent kjøkkenhåndkle og skvis ut alt vannet du klarer. Når du ikke lenger klarer å presse ut noe vann, blander du massen sammen med mel, egg og krydder. Deretter deler du den opp i fire like store deler, som trykkes/kjevles ut til små, runde minipizzaer. Forstek bunnene midt i ovnen på 200 grader, i cirka 20 minutter - til de har fått en crispy skorpe, og lett kan snus rundt.



Forslag til pizzatopping
- tomatsaus, fersk mozzarella og basilikum
- snøfrisk, mozzarella og brokkoli
- snøfrisk, sopp og revet ost

Bruk den pizzatoppingen du ønsker. Personlig mener jeg at uttrykket "less is more" definitivt gjelder når det kommer itl pizzatopping, og foretrekker enkle og rene smaker. Mitt tips er å heller lage flere forskjellige, dersom du ikke klarer å bestemme deg. Uansett: ta pizzabunnene ut av ovnen, snu dem rundt og smør på saus. Riv over ost og topp tilslutt med grønnsaker og/eller kjøtt. Stek videre til osten er smeltet, ca 10 minutter.




Dressing: Basilikum- og sitronolje

0,5 dl olivenolje
1 neve ferske basilikumblader
1 fedd hvitløk
Saften av 1 sitron
Salt, pepper

Miks alle ingrediense sammen med en morter eller stavmikser. Smak til med ekstra basilikum/sitron/salt&pepper, til du er fornøyd. Kan brukes på pizzaen både før og etter steking. Nam nam!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar