torsdag 10. september 2015

Ferske vårruller og verdens beste dipsaus



Den dagen svigerinna introduserte meg for konseptet "ferske vårruller", åpnet det seg en helt ny vårrull-verden for meg. Dette er nemlig noe helt annet enn hva man forbinder med vårruller -ut med frityrstekt junk, og inn med freshe, sprøe grønnsaker. Siden den gang har jeg rullet ferske vårruller i mang ett godt middagsselskap, nettopp fordi dette er perfekt gjestemat. Man kan sitte leeeenge ved bordet og rulle i vei, mikse og trikse med innhold og sauser, sippe litt rødvin og bare la samtalen gå.


Man kutter enkelt og greit opp rå grønnsaker, steker eventuelt kjøtt/sjømat, rister litt nøtter og/eller kokosmasse, og setter fram det man måtte ønske av sauser. Her er alt lov! Svigerinna sverger til rista, salte peanøtter, noe som er sabla godt - men en gang jeg hadde glemt å sette peanøtter på handlelisten, måtte jeg på kjent vis improvisere litt. Resultatet ble en himla god dipssaus, laget med blant annet peanøttsmør, hvitløk og soyasaus. Dipsausen ble så god at den har vært fast tilbehør til vårrullene siden, og oppskriften har vært svært etterspurt. Så her kommer´n, endelig!



Verden beste spicy peanøttdipsaus
2-3 personer - juster mengde etter behov

3 ss peanøttsmør
2 ss olivenolje
2 ss soyasaus
1 fedd hvitløk
1 chili
1 lime
1 neve fersk koriander
evt salt og pepper

Rør sammen peanøttsmør, olivenolje og soyasaus. Finhakk hvitløk, chilli og koriander, og ha det oppi sausen. Skvis over lime, og smak evt til med salt (ikke nødvendig dersom du bruker en salt soyasaus) og pepper. Sausen kan med fordel stå og godgjøre seg litt i kjøleskapet, slik at smakene  får satt seg.



Til de ferske vårrullene er det godt med:

- rispapir (dette er et må-ha!)
- proteinkilde: tofu, scampi, kylling, biffstrimler, you name it
- gulrøtter
- agurk
- avokado
- spirer
- glassnudler
- kokosmasse
- koriander
- lime
- sauser (hoisin, soya, sriracha, Verden beste spicy peanøttdipsaus +++)

Kutt grønnsaker i tynne strimler, bruk gjerne et juliennejern om du har det. Stek kjøtt/sjømat i stekepannen, gjerne sammen med litt finhakket chilli og hvitløk. Kok glassnudler. Rist kokosmasse og eventuelt nøtter i stekepannen. Varm opp vann som rispapiret skal bløtlegges i og ha det i en passende bolle (jeg pleier å bruke ein paiform). Sett alt sammen frem, og be gjestene til bords. Vårrullene lages ved at man dypper ett og ett rispapir i det varme vannet (husk å fylle på varmt vann etterhvert som det blir kaldt!), og hold i noen sekunder til det er blitt mykt. Deretter fyller man det med de ingrediensene og sausene man måtte ønske, før man bretter det sammen og spiser. Nomnomnom.

PS. For de som ønsker en mer step by step guide til hvordan selve vårrullene lages, klikk her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar