søndag 18. mai 2014

Hjemmelaget kyllingburger m/ potetbåter


Det er mai-måned, solen stråler i Bergen og vi kan vel si at grillsesongen er offisielt åpnet. Og hva passer vel da bedre enn oppskrift på gode og saftige hjemmelagede burgere?! Å lage hamburgere (med tilbehør!) fra bunn, er slettes ingen hokuspokus. Det er kjapt, det er billig, det er enkelt, og det er TUSEN ganger bedre enn de masseproduserte burgerne fra frysedisken på Rema 1000. Jeg lover. Ekstra hyggelig er det jo at man da også kan gjøre det en smule sunnere. I denne oppskriften har jeg brukt kyllingkjøttdeig, som jo er ett magrere alternativ enn vanlig kjøttdeig. Fordi kyllingkjøttdeig ikke har så altfor mye smak i seg fra før, blir smakstilsetningene i form av løk og krydder desto viktigere. Det er ikke så viktig hva krydder man bruker, så lenge man bruker det man selv synes er godt, og nok av det ;) Prikken over i-en er jo hvis man har hjemmelagede hamburgerbrød - igjen, SÅ mye bedre enn de ferdigkjøpte. Det krever litt tid og planlegging å lage, men så kan man jo også lage litt ekstra og ha på lur i fryseren til neste hamburgerfest. 











Hamburgerbrød
10 stk

3 dl hvetemel
1 dl byggmel (evt spelt/hvete)
1 ss honning
1 pose tørrgjær
2,5 dl lunken melk
4 dl speltmel
2 ss smør
Sesamfrø 

Ha alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen, unntatt speltmel og smør. Bland deigen godt, og spe på med speltmel litt etter litt. Speltmel skal ikke eltes like kraftig som vanlig hvetemel, så ha kjøkkenmaskinen på lav hastighet når du gjør dette. Tilslutt smuldrer du i smøret, og lar kjøkkenmaskinen elte deigen i omkring fem minutter, til den blir smidig og elastisk. Tilsett mer mel/veske etter behov. Dekk bollen med plast, og la den heve til dobbel størrelse (rundt 1 time). Når deigen er ferdighevet ruller du den ut og former til 10 stk hamburgerbrød. Videre må du la brødene etterheve i cirka 30-45 minutter, før pensler dem med vann og strør sesamfrø over. Stekes i stekeovnen på 225 grader, 10-12 minutter. Hvis du har stor fryser - lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang! 



Kyllingburgere
3-4 burgere

400 g kyllingkjøttdeig
2 hvitløksfedd
0,5 chili
1 vårløk
1 ss (hjemmelaget) tacokrydder
1 egg

Finhakk hvitløk, chili og vårløk. Bland dette sammen med kyllingkjøttdeig, egg og krydder i en foodprocessor eller lignende, og kjør til det blir en jevn masse. Jeg bruker hjemmelaget tacokrydder som er ekstra sterkt på smak og det holder derfor med 1 spiseskje. Bruk det krydderet, og mengden av det, som du ønsker. La gjerne "deigen" hvile litt i kjøleskapet slik at smakene får satt seg - men dette er ikke nødvendig. Bruk to spiseskjeer for å forme burgerne, jeg synes det enkleste er å smelle de rett på pannen, og deretter forme dem mens de steker. Stek på middels varme i rundt fem minutter på hver side, til burgerne er helt gjennomstekte.



Potetbåter
Lag den mengde du ønsker!

Poteter
Provencekrydder
Salt
Olje

Vask potetene og skjer dem i ønsket størrelse. Hvis jeg uansett skal bruke stekepannen, liker jeg å steke dem noen minutter i stekepannen før jeg putter dem i ovnen- på denne måten får jeg fordelt oljen og krydderet på best mulig måte, og de får dermed lettere en herlig, crispy skorpe når de bakes i ovnen. Hvis du ikke skal bruke stekepannen og vil spare litt oppvask, legger du bare potetene utover et bakepapirkledd stekebrett uten å steke dem først, og ringler over olje og krydder. Stekes på 225 grader, i 30-45 minutter (alt avhengig av ovn og størrelse på potetbitene), bruk gjerne grillelement. 

Server burgerne med ønsket tilbehør - jeg anbefaler ruccola, paprika, rødløk og avocado. Og aioli, såklart. Aioli er ett must til potetbåter, synes jeg. NYT! 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar