fredag 27. mars 2015

Grove påskesnurrer m. mandel- og appelsinfyll



Ideen til denne oppskriften fikk jeg når jeg gikk forbi ett skilt i Bogstadveien hvor det sto at de solgte påskeboller med appelsin- og mandler rundt hjørnet. Nam, tenkte jeg - og ettersom jeg uansett skulle bake boller dagen etterpå, tenkte jeg det var en perfekt anledning til å eksperimentere litt på kjøkkenet. Resultatet ble disse grove snurrene med ett deilig og mykt mandel- og appelsinfyll, som gjorde bollene ganske så gode og saftige, til tross for meget høy score på grovhetsscalaen. Sammenlignet med de vanlige kanlesnurrene (som jeg selvfølgelig også laget!) ble de åpenbart ikke like søte og luftige, men så blir det jo kanskje litt feil å sammenligne også... For her snakker vi først og fremst om ett ganske mye blodsukker- og magevennlig alternativ, som metter lenge. Perfekt hverdagskos, eller som nistepakke på årets påskeskitur. Er du skeptisk til bruk av grove meltyper i boller (jeg skal ærlig innrømme at disse ikke kan måle seg med vanlige hveteboller på smak!), anbefaler jeg deg å hvert fall prøve mandel- og appelsinfyllet. For det var godt, det!




Grove påskesnurrer m. mandel og appelsinfyll
20 boller

3 dl (soya) melk
3 dl havregryn
4 dl sammalt (spelt) mel
2 dl fint (spelt)mel
1 dl kokosblomstsukker/vanlig sukker
25 g. gjær
1 ts kardemomme
100 g. smør
1 egg

Mandel- og appelsinfyll:
70 g mandler
10 store dadler
1 (økologisk) appelsin
Kanel

Varm opp melken i en kjele, ha i havregryn. La det svelle til det blir en grøt av det, og kjøl ned til blandingen har fått en passe temperatur (ca 35 grader). Bland havregrøten med resten av ingrediensene, tilsett egget og smuldre i smør tilslutt. Elt deigen godt, gjerne i kjøkkenmaskinen, 10-15 minutter. La deigen heve på ett lunt sted, til dobbel størrelse, ca 1 time.

Imens lager du mandel og appelsinfyllet. Vask appelsinen godt, og riv skallet på et rivjern. Ha alt sammen i en foodprosessor, skvis over appelsinsaften og kjør til det blir en flytende masse.

Når deigen er hevet til dobbel størrelse, kjevler du den utover kjøkkenbenken. Smør utover mandelmassen og brett sammen deigen en gang. Skjær ca 20 strimler, tvinn hver stripe noen ganger og knytt den sammen til en knutelignende greie. Ettersom deigen er en del grovere enn vanlig bolledeig, kan den være litt vanskeligere og jobbe med - og knutene kan blir nok litt mer rustikke enn vanlige boller... Men det er vel ikke så nøye ;)  Stekes i ovnen på 180 grader, ca 12 minutter. Bollene smaker aller best rett fra ovnen, men fungerer fint kalde også.

God påske! Jeg stikker til Filippinene.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar