mandag 11. august 2014

Salat med sprøstekte artisjokkhjerter og tahinidressing

























Salat trenger ikke være ensbetydig med isbergsalat, agurk, paprika og mais. Det finnes jo så mange flotte og smaksrike grønnsaker der ute vi kan bruke istedet som kan gjøre den tradisjonelle salaten så utrolig mye mer spennende. Å spise salat som middag i seg selv (og ikke bare som tilbehør!) blir plutselig mye mer interessant (for ikke å snakke om mettende!). Denne gangen vil jeg slå et slag for artisjokken, som er en av mine absolutt favorittgrønnsaker. Som med så mange andre grønnsaker finner vi den ikke så ofte i norsk, tradisjonell matlaging - noe jeg synes er forferdelig synd, for den er jo så god! Artisjokken viser seg ofte på menyen i utlandet, og i det siste har jeg også blitt flinkere til å inkludere den i min egen matlaging. Den kan være litt tungvindt og tilberede helt fra scratch, og derfor er det så innmari fint at man også kan kjøpe det på glass/hermetikk (du finner den i hermetikkhyllen i spesielt utvalgte matbutikker, eventuelt innvandrerbutikker).

For å lage selve salaten trenger du ikke mange ingrediensene, her har jeg holdt meg til enkle ingredienser som spinat, squash, avokado og artisjokk. Hovedingrediensen i dressingen, tahini, er derimot kanskje litt ukjent for mange. Tahini er enkelt og greit sesamfrø malt til sesamsmør, og fås kjøpt billig på innvandrerbutikker/helsekosten. Smaken er litt som annet nøttesmør, men mye mildere i smak. Får du ikke tak i det, er det nok ingen krise, men jeg må innrømme at dressingen virkelig setter prikken over i-én her, med sin kremete konsistens og nøtteaktige, søtsyrlige smak. Prøv det, og si hei til en ny favoritt.

Artisjokksalat
2 personer

1 glass artisjokkhjerter
1 dl maismel (eller annen type mel)
Salt, pepper, paprikakrydder
Sitron

Noen never spinat
1 stor squash
1 stor avokado
1 hvitløksfedd

Kutt squash i skiver og stek dem i litt olje sammen med hvitløk og gjerne litt sitron. Ta squashen av pannen og la den avkjøle seg mens du tilbereder artisjokkhjertene. Bland sammen mel og det krydder du måtte ønske - jeg anbefaler salt, pepper og paprikakrydder. Skyll artisjokkhjertene godt, og vend dem i melblandingen. Press over litt sitronsaft, og stek artisjokkhjertene i litt olje i stekepannen. Artisjokkene er ferdig når de har fått en sprø og god skorpe.



Tahinidressing

3 ss tahini
2 ss olivenolje
1 ss honning
Sitron
Salt, pepper

Bland sammen tahini, olivenolje og honning. Press over ønsket mengde sitronsaft og smak til med salt og pepper.

Dander spinat på ett fat, legg over squash, avokado og artisjokkhjertene. Hell over litt tahinidressing og nyt en enkel, velbalansert og spinnhakkanne god salat! Server gjerne med litt godt brød ved siden av dersom du er ekstra sulten, eventuelt litt kylling eller kikerter for å tilføre litt proteiner. Jeg kan også anbefale å spise artisjokkhjertene helt for seg selv, dyppet i litt tahinidressing - kanskje en ide til neste tapasbord?

YUM.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar