onsdag 10. september 2014

Squashgetti m. sesampanert laks og tahinidressing


Her kommer oppskriften på en ny og genial hverdagsfavoritt, som allerede er blitt laget mange ganger her i huset. I en travel hverdag har man ofte behov for å ty til raske løsninger, og det er nettopp i sånne situasjoner at denne retten er helt perfekt. Den tar nemlig maks en halvtime å gjøre i stand, uten at tidsbruken går på bekostning av hverken smak eller næring. Den er like enkel å tilberede til en person som til mange, og på 1-2-3 har man en sunn og næringsrik middag bestående av kun fisk, grønnsaker og frø (så og si).

Squashgetti, som egentlig bare er et fancy ord for strimlet sqaush, lager du på null komma niks med et såkalt juliennejern. Juliennejern er en potetskreller-lignende sak man får kjøpt billig i butikker som selger kjøkkenutstyr, og er absolutt en av mine best-value-for-money investeringer på kjøkkenet. Strimla grønnsaker kan brukes som tilbehør i mang en rett, og har du ett juliennejern liggende er det enkelt å bytte ut tomme karbohydrater som pasta og ris med grønnsaker. Har du derimot ikke sjansen til å skaffe deg dette redskapet, kan du selvfølgelig kutte squashen med en kniv, men da må du nok beregne en god del lenger tid. I denne oppskriften har squashgettien fått følge av sesampanert laks, men er du ikke en fiskeelsker som meg, kan du såklart bytte laksen med en annen proteinkilde. Og som alltid: Mangler du noen av ingrediensene er det alltids rom for improvisasjon - min misjonen er først og fremst å inspirere, ikke diktere!





Squashgetti m. sesampanert laks og tahinidressing
2 personer

2 squash
4 laksefileter
Soyasaus
Sesamfrø
2 never frosne erter


Tahinidressing:
2 ss tahini
1 ss soyasaus
1 ts kumin
1 fedd hvitløk
Saften av en sitron
Koriander



Start med å strimle squashen med juliennejernet. Beregn 1 squash (minst) per person. Legg strimlene i ett dørslag, salte godt, og la den renne av seg en liten halvtime. Skyll squashgettien godt under rennende vann, skvis vannet ut (bruk tørkepapir om det trengs).  Har du dårlig tid, skipper du saltingen og bruker squashgettien slik den er.

Ettersom squash og erter i seg selv ikke er så veldig mettende, anbefaler jeg å bruke litt mer laks per person enn du vanligvis ville gjort. Hell litt soyasaus over laksen og strø godt med sesamfrø over.  Soyasaus inneholder en god del salt, og det er derfor ikke nødvendig å salte fisken i tillegg. Stek laksen i en stekepanne med litt olje, på høy varme og noen minutter på hver side. Ha ertene i en liten kjele, dekk med vann, og kok opp.

Mens fisken steker, lager du dressingen. Finhakk hvitløk og koriander (jeg hadde ikke koriander denne gangen, og brukte derfor persille istedet - funket det også!), og bland sammen med resten av ingrediensene. Bland squashgetti sammen med erter og tahinidressing. Legg laks på toppen. Savner du karbohydrater kan du servere brød e.l. ved siden av.

ENJOY!

PS. Jeg er fortsatt fullt klar over at tahini ikke er en vanlig ingrediens på alles kjøkken. Mitt beste tips er derfor å kjøpe det ;) Tahini er en ren paste av sesamfrø, og er derfor en ypperlig kilde til kalsium, protein, jern og sink. Du finner det til en billig penge i feks innvandrerbutikker.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar